BitterBritta, tonåringar och sommarlov.

Sommarlov alltså. Jag har en hatkärlek till detta fenomen. Sommar är underbart. Härligt. Varmt och skönt. Lov är också härligt. Ljuvligt. Underbart. Sommarlov är….ja du….sommarlov är i teorin en fantastisk tid när barnen är hellediga och vi föräldrar, förhoppningsvis, har ett antal semesterveckor att tillbringa tillsammans med övriga familjemedlemmar. Problemet är bara att på sommarlovet vill inte de stora barnen tillbringa någon tid med sina föräldrar. ÅTMINSTONE inte mina. Jag fattar att många föräldrar har fantastiska relationer till sina tonårsbarn och de har tillbringat hela sommarlovet TILLSAMMANS. De spelar spel, plockar blåbär och och har sååååå roligt tillsammans. De har det förbannat jäkla härligt. Kul för dem.

Det har inte vi. Här handlar dagarna om att släcka bränder.

På sommaren infaller följande:

  1. Mat. All mat hemma är äcklig. Oavsett vad som serveras. Det som var gott i går smakar tydligen skit idag. Som en konsekvens av att jag som förälder bara erbjuder min avkomma oätlig mat så vill tonåringen ät all sin mat (helst frukost, lunch, middag och tre mellanmål, glass, godis och läsk) ute på stan med sin kompisflock. Det skulle jag också vilja göra. Fett nice. Men min plånbok säger "stopp, stopp, nej det kommer inte hända". Nej är ett ord min tonåring inte begriper. Tror jag måste kolla med skolan nu till hösten om de kan ta en lektion och definiera ordet nej. Nej betyder nej. Inte kanske, möjligen, om en stund. Efter ett nej så tillkommer en djup suck, gnäll och en hel del tjat. Sjukt tröttsamt.
  2. Tider. Tider är tydligen flexibla på sommaren. Konstigt det där. Plötsligt motsvarar en minut minst tjugotvå sommarlovsminuter. "Jag kommer om en minut" innebär alltså att man kommer tjugotvå minuter senare. Att komma hem senast kl 23.00 innebär tydligen kl 23.22 på sommarlovet. Mycket märkligt.
  3. Kompisar. Kompisar är viktigare än syre och på sommaren så ska det sovas hos varandra. Fast jag förstår egentligen inte varför de kallar det "sova" för de gånger de "sovit över" hos oss så har de banne mig inte sovit. De har varit vakna tills vi andra gått upp. Sen sover de likt ljusskygga fladdermöss till kl 14.00 för att då vakna, klaga på att det inte finns någon god mat och sen är vi tillbaka på punkt 1.

Tonåringar är slukhål. Jag är en bankomat. Nu är sommarlovet snart slut. FY FAN vad skönt. Nu ska de nattaktiva kreaturen så sakteliga anpassas till vanlig dygnsrytm och sen ser jag fram emot rutiner, skollunch, att sommarlovsminutrarna återgår till vanliga minuter. Att slukhålet blir lite mindre.

Låter jag bitter så har du uppfattat det rätt. Idag är jag lite gnällig och lagt mitt överseende på hatthyllan. Vi har haft fantastiska sommarlovsdagar också men ovanstående tre punkter är det starkaste minnet jag tar med mig från sommarlovet 2017.

Med vänlig hälsning

BitterBritta