God morgon dag 2!

Sov som en stock hela natten faktiskt, skön omväxling från de två tidigare nätterna när jag legat och vridit mig i timmar. Fullmåne kanske? Vaknade och var trött som en tok trots ganska många timmars sammanhängande sömn. Pallrade mig upp och drog i mig lite äppeljuice till ”morgonmål” – gott men kanske inte supermättande. Till ”frukost” väntar grönsaksjuice – kan inte säga att jag längtar efter det direkt. Det ser ut som saft pressad ur rödbetor (vilket det säkert är också).

Dagsformen känns bra i alla fall. Jag har träningskläder med mig så om energin räcker till blir det ett lättare pass på gymmet på lunchen. Enligt mina instruktioner så är det bra om man tränar och svettas så jag gör väl som de säger bara! 🙂

Det här fastepaketet är alltså en julklapp jag fått och det är därför jag kör det. Jag skulle nog inte ha gett mig på fasta på egen hand. Det handlar inte om viktminskning eller någon typ av diet för mig utan om att rensa kroppen, det är den nytta jag vill ha ut av fastan. Följande har jag saxat rakt av från nyform.se (det är deras fastepaket jag kör):

”FASTA – Världens äldsta reningskur !

Att fasta innebär en härlig inre rening av kroppen som också påverkar humöret positivt och hjälper kroppen att komma i form. Rätt genomförd är fastan helt enkelt naturens eget sätt att föryngra kroppen, göra den mer motståndskraftig och friskare – en start till en ny och sundare livsstil !

Varför fasta ?
Fasta är inte svält, utan innebär att man för en begränsad tid ställer om kroppens näringsupptag genom ett kontrollerat intag av vätska, så att det egna näringsförrådet används. Kroppen ges därvid tillfälle att befria sig från upplagrade ämnesomsättningsprodukter (sura slaggprodukter, överskottsproteiner och fettämnen) i vävnaderna. Under fastan används också allt mer fett för energiproduktion medan man minskar utnyttjandet av glukos och protein. 
I vår del av världen har vi ett överflöd av mat, dryck och njutningsmedel. Vi äter mindre fibrer och mera fet och sockerrik mat. Samtidigt har vi ofta stillasittande arbeten och får därmed mindre motion. Därmed uppstår en obalans mellan det vi äter och det vi gör oss av med. Även stress, miljöföroreningar och gifter sätter spår i kroppens sätt att fungera. Här kan fastan sättas in som en ”storstädning” !

Fasta = viktminskning !
Många människor lider av övervikt i varierande grad, vilket också ger en utmärkt anledning till fasta. Ju större övervikt man har, desto mer minskar man under en fasteperiod. För att behålla viktminskningen är det dock viktigt att efter fastan inleda ett liv med sundare kost- och levnadsvanor.

När bör man fasta ?
Kroppen säger i allmänhet själv till när det kan vara dags för en fastekur. Det kan vara något så enkelt som att man känner sig ur form, är hängig, trött, lättirriterad och sur, energin tryter – intuitivt känner man att det skulle behövas ”ett nytt avstamp”. Efter en fastekur får kroppen ny kraft och ork och man blir piggare. Det som före fastan kändes jobbigt och besvärligt, känns efteråt ofta lätt och roligt.”

Det finns 5-dagars fasta och 3-dagars fasta. Min ambition är att hålla ut i tre hela dagar, dvs till och med imorgon. Sent imorgon kväll kommer min familj äntligen hem från Kanarieöarna och då är jag förhoppningsvis pigg, full av kraft och ork! 😉